Een SSL-certificaat is een digitaal certificaat dat wordt gebruikt om de beveiliging van gegevens die tussen een webserver en een browser worden uitgewisseld te waarborgen. Het is een belangrijk middel om de privacy en veiligheid van gebruikers te waarborgen, omdat het zorgt voor een versleutelde verbinding tussen de browser van een gebruiker en de webserver waarop een website wordt gehost.

Wanneer een website een SSL-certificaat heeft, wordt de URL van de website voorafgegaan door "https" in plaats van "http". Dit geeft aan dat de website is beveiligd en dat gegevens die tussen de browser en de webserver worden uitgewisseld, versleuteld zijn en niet kunnen worden onderschept door derden. Een SSL-certificaat wordt meestal uitgegeven door een certificaatautoriteit (CA) en kan worden gevalideerd door het bekijken van het certificaatdetails in de browser.